Despre calitate in construcții

Monica Iacovenco/ iulie 14, 2019

Să facem o recapitulare a ceea ce inseamna ca număr de persoane cu responsabilitate in sistemul de control al calității pentru un proiect complex.
În concluzie, având în vedere că cele 21 de semnături din faza de proiectare pot fi anulate la recepție de alte 3 semnături, eu zic să ne asigurăm totuși că cei 5 proiectanți de la care am pornit aveau voie să proiecteze.

Certificarea la zi

Monica Iacovenco/ martie 11, 2019

După aproape trei luni de lucru la legea certificării operatorilor economici din construcții în cadrul grupului de lucru pe probleme de legislație al OAR, draftul curent de act normativ are, în esență, aceleași slabiciuni ca formele inițiale, despre care scriam în ianuarie că au conflicte cu legislatia în vigoare. Chiar daca forma documentelor este alta, în esență, problemele sunt același.

Pe scurt despre certificare

Monica Iacovenco/ ianuarie 20, 2019

Certificarea operatorilor economici care desfașoară activități de proiectare de arhitectură pornește de la prevederile Legii 10/1995, modificată în 2016 cu introducerea certificării TEHNICO-PROFESIONALE a operatorilor economici care desfășoară activități de construcții, proiectare și consultanță. Așa cum apare acum, în schița preliminară a proiectului de Hotărâre de Guvern, este însă o certificare TEHNICO-ECONOMICĂ.

Informare privind certificarea operatorilor economici din domeniul construcțiilor

Monica Iacovenco/ ianuarie 19, 2019

În baza Acordului intre FPSC si Guvernul Romaniei) din 10.12.2018 si Protocolului de cooperare intre OAR, FPSC si alte asociatii din domeniul constructiilor din 19.12.2018 au fost demarate procedurile pentru elaborarea unui act normativ unitar de certificare a operatorilor economici din domeniul construcțiilor.

Arhitect sau mamă – follow up

Monica Iacovenco/ ianuarie 8, 2019

Incurajăm filialele să promoveze proiecte pilot de scutire de cotizatie pentru parintii in concediu de crestere a copilului, similare cu cel al Filialei București

Arhitect sau mamă

Monica Iacovenco/ decembrie 11, 2018

Putem concluziona deci ca la un moment dat, in parcursul lor profesional, femeile vor avea de ales intre a fi arhitecti si a fi mame.

In echipa

Monica Iacovenco/ mai 8, 2018

In interesul profesiei trebuie luat pulsul celor care o practica. E nevoie de consultare si comunicare, reale si eficiente, nu formale

Despre stagiu

Monica Iacovenco/ mai 6, 2018

Rolul stagiului e de a facilita asumarea treptata a responsabilitatii, iar rolul indrumatorului este de a fi plasa de siguranta a arhitectului stagiar.

De ce candidez la Președinția OAR București

Monica Iacovenco/ aprilie 30, 2018

Am participat la Conferinta Extraordinara a Filialei Bucuresti de anul trecut si apoi la Conferinta Nationala. Am gasit acolo o multime de colegi care se loveau de exact aceleasi probleme – avizare din ce in ce mai dificila, legislatie din ce in ce mai stufoasa, din ce in ce mai mult timp pierdut cu altceva decat proiectare. Si am mai…